De heren van Linth, leenmannen van de Berthouts (XIIe - XIIIe eeuw)
De eerste vermeldingen van het Lintkasteel (XIVe en XVe eeuw)
De bloeiperiode (XVe - XVIIe eeuw)
De tweede helft van de XVIIIe eeuw
De heropbloei in de XXe eeuw
Het Lintkasteel De eigenaars en leenheren van het Lintkasteel Een poging tot datering Het Lintkasteel nu Bijlagen en Bibliografie
 
De hervormingen die door hem werden uitgevoerd zetten nochtans veel kwaad bloed ook bij de bevolking, zodanig dat toen de geallieerde troepen meer en meer onze gewesten veroverden, ze er niet als bezetters maar als bevrijders werden ontvangen. In 1706 na de overwinning van de geallieerden in de slag van Ramillies werd de regering die door Filips V was aangesteld verplicht Brussel te verlaten. Van Brouchoven poogde nog het verzet tegen de geallieerden te organiseren, maar tevergeefs. Filips V besloot dan maar vredesonderhandelingen te beginnen waartoe hij van Brouchoven aanstelde als buitengewoon ambassadeur en gevolmachtigd minister van de koning van Spanje. Maar uiteindelijk bleek die ook het vertrouwen van Filips V verloren te hebben, want in Utrecht bij de onderhandelingen ter voorbereiding van de Vrede van Utrecht (1713) was hij er niet meer bij.
Door dit verdrag werden de Zuidelijke Nederlanden opnieuw toebedeeld aan de Oostenrijkse Habsburgers en kwamen onze gewesten onder het gezag van keizer Karel VI. Van Brouchoven keerde in 1714 naar de Nederlanden terug waar hij zich terugtrok op zijn landgoed. Hij stierf in 1725 en werd begraven te Leefdaal, waarvan hij sinds 1679 baron was.

Jan van Brouchoven was in eerste huwelijk getrouwd met Anne-Françoise Helman, enige dochter van Filips, baron van Leefdaal en in tweede huwelijk met Marie de Beer, dochter van baron van Meulebeke.

 
Het Lintkasteel, stille getuige van vele eeuwen geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden. Niets van deze site mag gecopieerd of herbruikt worden zonder uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van de eigenaar van deze site.
 
Naar vorig hoofdstuk Naar vorige pagina Naar volgende pagina Naar volgend hoofdstuk
 
 
© www.lintkasteel.eu - ontwikkeld door webforyou.be
Niets van deze site mag gekopieerd of hergebruikt worden zonder uitdrukkelijke en voorafgaande toestemming van de eigenaar van deze site